vineri, 22 februarie 2013

BILE ZBURĂTOARE NEIDENTIFICATE

Au început să se topească mormanele de zăpadă aruncate nonșalant, ca să nu zic cu nesimțire, peste mobilierul urban din preajma patinoarului artificial găzduit în Piața Unirii din Cluj-Napoca. Am trecut  și azi, ca de obicei, prin preajma patinoarului, acum în curs de dezafectare. Am trecut păsător, adică la pas, și nicidecum nepăsător. Pentru că, poate ați remarcat, mie chiar îmi pasă de Cluj.

Și ce-am remarcat? Că odată cu topirea zăpezii a ieșit la iveală un nou jaf cu autori necunoscuți*: au început să dispară bilele de metal care sprijină jardinierele, de metal și ele, ce flanchează latura estică a pieței. Stau răsturnate, văduvite de picioarele-guguloaie și de coamele verzi ale arborilor decorativi (tuia). Bilele se vând la fier vechi, dar tuia?

Acum ce pot să mai zic? Ceea ce zic mai tot timpul în asemenea cazuri: bine că plătim din bani publici, adică din banii noștri, ai fraierilor de contribuabili, o șleahtă de polițiști comunitari care nu văd, nu aud și nu prind niciodată hoții. Și-atunci mă întreb și vă întreb? De ce dracu mai ținem o armată de trântori care nu-s în stare nici măcar să păzească domeniul public? Numai ca să prindă în flagrant bietele băbuțe ori moșuleți care vând un buchet de flori la colțul străzii pentru a câștiga câți leuți, neimpozați, vezi Doamne, pentru un coltuc de pâine?

Iar despre tot atât de celebrul sistem de supraveghere cu camere video a spațiilor publice, "big brother", "ochiul public", "magic eye" nu pot spune nimic. Pentru că nu funcționează. Sau dacă funcționează are alte scopuri, alte ținte decât veghea traficului ori a parcurilor, ori a instituțiilor publice. Poate, de exemplu, să monitorizeze acțiunile de protest a tinerilor ori bătrânilor mânioși.

Ce concluzie pot să trag din această tristă poveste, pardon, tristă realitate? Decât că domeniul public este țara nimănui în acest oraș.

Așa arată, astăzi, vineri 22 februarie 2013, una din jardinierele cu toate cele trei picioare la locul lor.

Celelalte jardiniere au ajuns oloage de "ambele" trei picioare.


Se vede clar că hoţii lucrează metodic, cu pregătire temeinică ...

Zăpada aruncată de pe patinoar a acoperit o bună bucată de vreme jaful sistematic din plin centrul Clujului.

Hmmm, oare cum le-a scăpat hoţilor bila asta? Poate că a fost acoperită până mai ieri de zăpadă. Dar mâine?Aşa ar fi trebuit să arate toate jardinierele - cu trei picioare şi o tuia în dotare.

În aşteptarea plantării de primăvară.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu