luni, 21 ianuarie 2013

ARITMETICA COLECTĂRII DEȘEURILOR

De aproape de două luni cele trei containere de colectare selectivă a deșeurilor menajere, amplasate în vecinătatea complexului Nora de pe strada Mehedinți, au dispărut fără urmă. Cel puțin așa am crezut eu pînă sîmbătă seara cînd Sorana Roșia Montana, fiică mea a mare, activistă - ecologistă - expert de mediu și specialist în comunicare, mi-a lămurit misterul. Cică nu mai trebuie să ducem punguțele cu deșeurile selectate pe sortimente la containerele colorate diferit, ci trebuie doar să avem grijă ca fracțiile umede (???) să nu se întîlnească cu cele uscate (???) în aceeași pubelă. Da, pubelă! Adică nu vom mai avea containere distincte ci doar niște amărîte de pubele "personalizate" prin niște autocolante: "deșeuri fracție uscată". Despre fracțiile umede nu se spune nimic. Nici nu se identifică prin autocolante diferite de cele uscate. În concluzie, chestia asta e un fel de talmeș-balmeș servit pe nepusă masă de strategii colectării selective. Poate ar fi bine ca media să facă din proprie inițiativă o campanie de iluminare a cetățenilor producători de deșeuri în legătură cu noua metodologie de selecție și depunere a deșeurilor pentru o colectare și valorificare optimă.


În altă ordine de idei, eu zic că metoda asta nouă e un fel de varză a la Cluj care nu va avea nici pe departe rezultatul vechiului sistem. În plus, mie personal chestia asta cu fracțiile îmi dă fiori, răscolindu-mi neplăcute amintiri legate de matematicile pe care le-am urît dintr-a cincea pînă după bacalaureat. Dar asta e o altă poveste pe care o să v-o spun la o altă cafea matinală. Pînă atunci, s-aveți o săptămînă cît mai bună!





3 comentarii:

  1. Ca ne-expert in deseuri dar implicat direct prin job in industria deseurilor va spun ca, dupa ce se finalizeaza lucrarile la CMID(Centru de Management Integrat al Deseurlor - noua rampa ecologica de deseuri) Cluj, adica aproximativ toamna 2013, se vor cumpara si pune in oras pubele de 4 tipuri in care se va face colectare selectiva. Atata timp cat tot gunoiul se duce cu aceeasi masina, asa cum se face acum, este inutil sa separi gunoiul pe fractii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Când vorbim de educaţia cetăţenească pentru colectare selectivă parcă sună a limbaj de lemn, dar cred că aici este una din cheile succesului unei asemenea întreprinderi - până când nu vom avea concetăţeni conştienţi şi pe deplin lămuriţi de necesitatea acestei acţiuni casnice, nu vor fi viabile niciuna din soluţiile puse/care vor fi puse în practică.

      Ștergere
  2. Cei peste 1000 de oameni de la Pata Rat din asta traiesc. Stau toata ziua pe gunoaie si aleg sticlele, pet-urile, hartia, metalul...
    Ce vor face oare cand vom avea noua rampa ecologica?

    Sanda

    RăspundețiȘtergere